Haaveissa koiranpentu?

04.09.2024


Ennen pennun hankintaa on monia asioita, joita voi ja pitääkin miettiä sekä selvittää. Pentua ei tule hankkia hetken mielijohteesta. Ensin on syytä perehtyä koiran tarpeisiin ja mietittävä, pystyykö niihin sen hetkisessä elämässä vastaamaan. Esimerkiksi liian pitkät yksinoloajat sekä liikkumisen ja sosiaalisuuden puute ovat yhteydessä hyvinvoinnin ongelmiin. Tässä kohtaa on syytä pohtia, että onko koiralle varmasti aikaa myös seuraavat 10-15 vuotta. Koira on sosiaalinen laumaeläin ja tarvitsee ihmisen huolenpitoa ja seuraa päivittäin. On myös tärkeää ymmärtää, että hihna löysällä kulkeva ja muutoinkin yhteiskuntakelpoinen koira ei ole automaatio, vaan pitkän koulutuksen tulos. Koiran rooli ei myöskään ole olla ihmisen personaltrainer. Koira tarvitsee liikuntaa säällä kuin säällä ja liikkumisen tulee tapahtua koiran ehdoilla. 

Kun koiran hankkiminen sitten on ajankohtaista, kannattaa sopivan yksilön löytämiseen paneutua ja varautua myös siihen, ettei juuri teille sopivaa pentua löydy hetkessä. Allekirjoittanut etsi siitä oikeaa viimeisimmäksi pari vuotta. Ensiksi on hyvä listata omat odotukset. Mitä koiralta halutaan? Halutaanko siitä vain seurakoira vai harrastus- tai jopa työkoira? Kuinka paljon aikaa ja rahaa ollaan valmiita käyttämään koiran kouluttamiseen ja turkin hoitamiseen? Saako koiralla olla vahtiviettiä vai ei? Onko koiran koolla väliä? Miten sen tulisi suhtautua toisiin ihmisiin?

Jokainen pentu on omanlaisensa yksilö, mutta rotu antaa osviittaa siitä, millainen aikuinen koira pennusta kasvaa. Tietoa eri roduista ja niiden terveystilanteesta saa parhaiten rotujärjestön sivuilta ja rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta (JTO). Jos mahdollista niin potentiaalisiin rodunedustajiin olisi hyvä käydä tutustumassa. Ennen lopullista rotuvalintaa kannattaa miettiä myös, tunteeko kyseisen rodun rotutyypillisen käyttäytymisen riittävän hyvin, jotta pystyt tarjoamaan kyseisen rodunedustajalle sopivan kodin. Seurakoiriksi jalostetut rodut tyytyvät useimmiten olemaan perheen kanssa, eivätkä ne välttämättä tarvitse erityistä harrastuneisuutta. Työkoiran ottaminen pelkäksi perheen lemmikiksi olisi väärin. Työkoirarodut vaativat omistajiltaan aktiivisuutta ja rotutyypillisten käytöstarpeiden tyydyttämistä tai muutoin niillä voi alkaa ilmetä ongelmallista käytöstä. Myös koirien turkeissa on paljon eroja. Joidenkin rotujen turkki voi olla hyvin suuritöinen. Tällaisten rotujen turkista on sitouduttava huolehtimaan koko koiran eliniän. Koira kärsii takkuuntuneesta tai likaisesta turkista, joten omistajan velvollisuuksiin kuuluu hoitaa tai hoidattaa sen turkkia asiaankuuluvasti.

On myös aiheellista tutustua huolellisesti eri rotujen terveystilanteeseen. Kaikissa roduissa toki on omat haasteensa, mutta terveyteen liittyy myös eettinen näkökulma. Rotua pohtiessa on järkevää välttää ääripiirteitä. Kaikissa ääripiirteissä on terveydelliset ongelmansa. Pitkäselkäisillä, lyhytraajaisilla tai lyhytkalloisilla koirilla on merkittävästi perinnöllisiä sairauksia. Epäsuhtainen ruumiinrakenne aiheuttaa ongelmia muun muassa tuki- ja liikuntaelimistöön sekä hengitysteihin.

Kun rotu on päätetty, on seuraavaksi etsittävä teille sopiva kasvattaja ja teidän käyttötarkoituksiin vastaava yhdistelmä. Luotettava kasvattaja kertoo rehellistä tietoa mahdollisen pentueen tulevista vanhemmista sekä niiden hyvistä ja huonoista puolista. On tärkeää selvittää millainen luonne mahdollisilla vanhemmilla on ja onko niillä esiintynyt esimerkiksi jotain haasteita tai arkuuksia? Hyvä jalostuskoira on sellainen, jonka kanssa arki sujuu ongelmitta. Myös terveystuloksiin on syytä perehtyä huolellisesti. Mikäli vanhemmilla ei ole teetetty minkäänlaisia terveystutkimuksia, suosittelen etsimään toisen kasvattajan. Hyvän jalostuskoiran ominaisuuksiin kuuluu ehdottomasti hyvät terveystulokset.

Myös kasvattajan luona tapahtuvilla asioilla on iso merkitys koiran persoonallisuuteen. Kasvattajan luona saadut kokemukset ensimmäisten elinviikkojen aikana muokkaavat koiran luonnetta jopa perimää enemmän. Tämän vuoksi ei ole ihan saman tekevää mistä koiran ottaa. Jos sinulla herää ajatus siitä, että kaikki ei ole hyvin tai että kasvattaja ei ole valmis panostamaan pentujen sosiaalistamiseen, älä ota pentua kyseiseltä kasvattajalta.

Koiran hankkiminen on siis pitkä prosessi, jossa maltti on valttia. Vaikka koiran omistaminen vaatii sitoutumista ja saattaa rajoittaa elämää joltakin osin, tuo se myös valtavasti iloa ja muita positiivisia vaikutuksia elämään. Onnellisuus ei synny pelkästä koirasta, vaan koiran ja omistajan välisestä suhteesta. Tutkimusten mukaan ihmisen ja koiran välinen suhde ja vuorovaikutus edistävät terveyttä monella eri tavalla. Läsnäolo ja silittäminen tuovat mielihyvää ja läheisyyttä, alentaa verenpainetta ja jopa hidastaa sykettä. Koiran omistaminen tuo sisältöä, merkitystä ja säännöllisyyttä elämään. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!